Welkom

Honkbal is een teamsport die met name in Amerika en Canada erg populair is. Doordat de sport in Amerika zo groot is behoort het tot een van de meest gespeelde sporten ter wereld.

Het spel

Honkbal wordt gespeeld met 9 tegen 9. Dit kan worden aangevuld met een aangewezen slagman. Om het spel te kunnen spelen heb je een honkbalknuppel, handschoen en bal nodig.

De regels

Een honkbalwedstrijd kent 9 innings. Iedere inning bestaat uit twee speelhelften. Tijdens een speelhelft is er 1 team dat verdedigd en 1 team aan slag. Iedere speelhelft wisselen de teams helft en gaat dus het andere team aanvallen en het andere team verdedigen. Een halve inning is afgelopen op het moment dat de aanvallende partij 3 keer uit is. De slagman is uit wanneer:

  • De bal wordt gevangen door de verdedigers, zonder dat hij eerst op de grond is geweest.
  • De slagman heeft drie gemiste slagen wanneer de toegeworpen slagbal wordt gemist. Wanneer bij de derde bal de achtervanger de bal reglementair vangt is de slagman ook uit. Vangt de achtervanger de bal niet, dan is de slagman niet uit als hij de eerst honk bereikt voordat de bal er is en hij niet is uitgetikt.
  • Wanneer de slagman tijdens het rennen naar de honk wordt uitgetikt met de bal is hij ook uit.
  • Wanneer de bal eerder bij de honk is dan de loper.

Ieder honkbalveld bevat vier honken waartussen de spelers die aan slag zijn geweest moeten rennen. Wanneer een aanvaller alle vier de honken passeert behaalt hij een punt. Op het moment dat een slagman alle vier de honken in 1 run weet te lopen noemt men dit een homerun. Een homerun levert 1 punt op + de punten van alle andere spelers die binnen komen.