Surfen in Nederland

S

Iedereen kent wel de normale sporten die we in Nederland hebben. Voetbal, hockey, tennis, karate, en zwemmen zijn hiervan enkele voorbeelden. Maar als dit gewone sporten zijn, wat zijn dan ‘ongewone’ sporten? Nou, surfen bijvoorbeeld is een niet zo gewone sport. Tenminste, niet hier in Nederland. In Nederland was surfen eigenlijk alleen bekend onder een kleine groep mensen die het surfen zijn tegengekomen tijdens vakantie in het buitenland. In veel buitenlandse landen is surfen echt een sport die veel beoefend wordt. Echter is de laatste jaren surfen een stuk populairder geworden in Nederland. En dat is een goed teken want surfen is echt een heel leuke sport. Er zijn steeds meer mensen die de sport willen beoefenen. Je hebt er op zich ook best wel leuke locaties voor waar je terecht kunt. Scheveningen is hier wel de meest bekende van.

Scheveningen

De bekendste plaats om te surfen in Nederland blijft toch wel Scheveningen. De golven worden hier goed gebroken door de zandbanken die er liggen. Tevens heb je er een redelijk goede beschutting tegen de wind. Het hangt een beetje af van de wind- en golfrichtring af maar je op meerdere plaatsen in Scheveningen goed surfen. Dat is wel te merken aan de bezoekersaantallen, want als de surfvoorspellingen laten zien dat het weer geschikt is dan kun je er met honderden surfers tegelijk aanwezig zijn. Gelukkig is er plek genoeg en als je de regels volgt is er geen probleem. Er zijn natuurlijk tal van andere locaties in Nederland waar je goed kunt surfen als het weer het toelaat. Maar Scheveningen is wel de bekendste.

Zeewater en veiligheid

Je wilt natuurlijk zo veilig mogelijk bezig zijn. Het zeewater is over het algemeen niet erg warm, zeker niet in de wintertijden. Bij een koude winter komt de temperatuur van het zeewater tot drie graden, bij een warme winter zo rond de acht graden. Je hebt een goed wetsuit nodig. En het beste ga je ook niet alleen surfen. Als er iets gebeurd en er is niemand bij dan is het natuurlijk heel gevaarlijk. Het liefst ga je met meerderen en heeft minimaal één iemand zijn of haar sport EHBO diploma gehaald. Je wilt zo veilig mogelijk gaan sporten. De zee kan verraderlijk zijn en als je hier niet goed op let dan kun je voor verrassingen komen te staan. Hier moet je echt op letten want je kunt echt in gevaar komen.